“Kıpırdanmayı bırakıp ödevini bitiremez misin?”
Eminim hepimiz çocuklarımıza ders çalışırken veya kitap okurken en az birkaç defa yukarıdaki soruyu sorduk.
İlkokul çağındaki bir çocuğun, bir yerde oturması, ev ödevlerine odaklanması ve fazla dikkat dağıtmadan bitirmesi genellikle çok zordur, çocuklar yaşları gereği doğal olarak enerjik ve coşkuludur. Onların tamamen odaklanmalarını ve dikkatlerinin dağılmamasını bekleyemeyiz!
Bunun yanında yapacağımız bazı etkinliklerle çocuğun bir göreve odaklanmasına ve konsantrasyon becerilerini daha uzun bir süre boyunca arttırmasına yardımcı olmak mümkündür.
Çocuklar, eşsiz bir enerji ile doğal olarak meraklılar…
Çocuklara verilen görev eğlenceli değilse, sıkılırlar ve dikkatlerini daha ilginç bir şeye çevirirler.
Çocuklarda konsantrasyonun nasıl geliştirileceğine ilişkin tekniklere bir göz atalım!
Çocuklarda Konsantrasyon Gücünü ve Odağını Geliştirme ve Artırma Teknikleri
- Odak oyunlar oynayın ve dikkat çekmek için alıştırmalar yapın.
Konsantrasyon oluşturmak için oyunlar etkili bir şekilde kullanılabilir. Çocuklar oynayarak daha fazlasını öğrendiklerinden, etkinliklerini biraz daha eğlenceli hale getirmek her zaman iyi bir fikirdir.
Aygıtları, tabletleri ve bilgisayarları uzak tutun ve çocukların düzenli oyuncaklar, dikkat ve konsantrasyon geliştiren etkinlikler ve konsantrasyon egzersizleriyle oynamasına izin verin.
Araştırmalar, cihazların çocukların dikkat sürelerini ve hafıza güçlerini azalttığını, bu nedenle dikkatli kullanılmaları veya hiç kullanılmaması gerektiğini göstermiştir.
Düşünme oyunları – Düşünmeyi , planlamayı ve hafızanın kullanımını gerektiren konsantrasyon oyunlarını oynayarak bir çocuğun konsantre olma ve odaklanma yeteneğini geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz.
Bulmaca oyunları , yapboz bulmacaları ve ‘Hafıza’ ve ‘Uno’ gibi kart oyunları aslında kelimelerdeki, sayılardaki ve resimlerdeki dikkatinizi artırırken, resim bulmacaları – küçük çocuğunuzun resimde “yanlış” olan şeyleri aradığı veya Bulması zor nesneler aramak – aynı zamanda dikkati arttırmak ve konsantrasyonu arttırmak.
Sıralama – Sıralama ve konsantrasyon arasındaki bağlantı güçlü bir bağlantıdır. Yemek tariflerini takip etmek, masayı ayarlamak ve şeyleri alfabetik sıraya koymak, konsantrasyon zorluğu çeken çocuklar için harika aktivitelerdir.
Sadece oturun – Bu oyun çocuğunuzun sandalyeye oturmak için hareket etmesini ya da kıpırdanmadan ne kadar sürebildiğini görmesini gerektirir. Bu kategorideki bir başka konsantrasyon geliştirme oyunu ‘Heykel!’ Tekrarlanan oyunda çocuğun beyni “egzersiz” ve meydan okur, bu da zihin-beden bağlantılarını güçlendirir ve odağı geliştirir.
- Dikkat dağıtıcı olmayan bir ortam hazırlayın
Bazı çocuklar sakinleştirici ve sakinleştirici bir ortamda iyi yanıt verir, ancak diğer çocuklar çok fazla koşuşturma içeren bir ortamda gelişebilirler.
Çocuğunuzun ne tür bir ortamı okumayı tercih ettiğini anlamak, konsantrasyon seviyesini arttırmanın ilk adımıdır.
Ambiyans – Yumuşak enstrümantal müzik ve yumuşak aydınlatma, ders çalışma havasında bulunmanıza yardımcı olur. “Manav her zaman çok hiperdi , ama odasına bir akvaryum koydu, biraz sakinleştiğini gördüm!” Diyor 4 yaşındaki Manav’un annesi Kalpana. “Sakin bir şekilde yüzerek bu balıkları seyretmenin onun üzerinde inanılmaz bir etkisi olduğunu düşünüyorum!”
İdeal olarak, dikkat dağıtıcı olayları önlemek için televizyonlar, iPad’ler, cep telefonları vb. Dahil tüm cihazların kapatılması veya farklı bir odada tutulması gerekir. Çalışmak için bir bilgisayar kullanmanız gerekirse, sadece çalışmak için kullanıldığından ve başka bir şey kullanılmadığından emin olun.
Ulaşılabilir materyal – Çocuğunuzun bir şey almak için ayağa kalkmasına gerek kalmaması için gereken her şeyi el altında bulundurun. Tüm ödev kitapları, boya kalemleri, ders kitapları, kalemler ve hatta su masa üzerinde veya yakınlarda tutulabilir. Bu ayrıca ne kadar iş kaldığını takip etmenize yardımcı olur ve zamanınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olur. Bütün bunlar, çocukların odağını iyileştirmesine ve dikkatini artırmasına yardımcı oluyor!
Çocuğunuzun çalışmayı tercih ettiği çevreyi anlamak, konsantrasyonu arttırmanın ilk adımıdır.
- Onları yeşilleri ve sağlıklı besle
Sağlıklı beslenmenin bir çocuğun ne kadar iyi konsantre olduğuna doğrudan bir bağlantısı vardır. Sağlıklı beslenmek , çocuğun ne kadar iyi konsantre olduğu ile doğrudan bağlantılıdır ve çocuğun yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olan farklı besinler vardır. Abur cubur ya da şeker bakımından zengin yiyecekler yemek çocuğu durgunlaştırırken, badem, yumurta ve yağsız et gibi proteinler bakımından zengin yiyecekler farkındalık yaratma ve konsantrasyon seviyelerini artırma yeteneğine sahiptir!
Kafein – ABD’de son zamanlarda görülen eğilim , çocukların kahve ve kafeinli enerji içecekleri alımını arttırdığını göstermektedir. Bu, onlara daha sonradan bir enerji çökmesine neden olabilecek sağlıksız bir şeker dozu verir.
Yeşil yiyecek – İngiltere , Ulster Üniversitesi’nde yapılan ilginç bir çalışma, kahvaltıda kızarmış ekmek ve kuru fasulye yemenin bilişi artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, yemeğin yeşillik ve meyvelerin vücuda antioksidanlar enjekte ettiğini ve bunun da beyninizin gücünü artırdığını söylüyorlar .
- İzlenecek rutini düzeltin
Rutinler, çocukların bir çalışma programına alışmalarına yardımcı olur. 4 yaşındaki Rahul’un annesi Anita, bir T için planlanan her şeye sahip. “Rahul, okuldan saat 3.30’da eve geliyor ve bir şeyler atıştırıyor. Saat 16: 00’da, civardaki çocuklarla dolaşmak veya oyun oynamak için onu dışarı çıkarırım. ”
“Akşam saat 17: 00’de eve döndü, yıkama ve atıştırmalık var ve çalışma masasında saat 5.30’da. Akşam yemeğini saat 7.30’a kadar ders çalışır ya da yapar ve akşam yemeğini 8.30’a kadar tutar. ”
Anita kadar düzenli olmamamız gerekmese de, daha esnek bir olsa bile çocuğunuz için bir program sürdürmek önemlidir .
Bu sadece zaman yönetimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun beynini ne zaman çalışacağını bilmesi için programlamaya yardımcı olur.
Bu da çocuğun araştırmalardaki konsantrasyonunu arttırmaya yardımcı olur! Mesela Rahul, oyundan sonra ders çalışmak zorunda olduğunu ve oyun bittikten sonra otomatik olarak “çalışma moduna” girdiğini biliyor.
- Şekerleme ve molalar konsantrasyonu arttırır!
Yeterli molalar zihni ferahlatır ve konsantrasyonu arttırır. Çocukların çoğu iyi bir gece uykusundan sonra en iyi şekilde konsantre olabilir.
Okuldan sonra veya öğleden sonra yirmi dakika boyunca bir kestirmek konsantrasyonu artırmak için hile yapmak gerekir.
Tüm banyo molaları, açlık sandıkları vb. Çalışma zamanına başlamadan önce dikkat edilmelidir, çünkü konsantrasyona müdahale eğilimi vardır.
Okuldan sonra veya öğleden sonra 20 dakika boyunca yapılan şekerleme yoğunluğu, konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.
- Büyük görevleri daha küçük görevlere ayırın
Dikkat süresini artırmak ve konsantrasyonu iyileştirmek için daha küçük görevler atayın. Bir bölümün tamamını tek seferde çalışmak bir çocuk için oldukça zor. Her zaman sayfalara ve hatta paragraflara ayrılmasına yardımcı olur, böylece çocuk küçük bir işi bitirmek için bir başarı hissi verir ve bu devam etmesini motive edecektir.
Bu sadece çalışmalar için değil ev işleri için de geçerlidir.
8 yaşındaki Ankit’in annesi Nita, “Dolabını haftalardır temizlemek için Ankit’i dırdır ediyordum ama bunu yapmakta asla başarılı olamadığını” söyledi.
“Sonra onu parçalamaya başladım ve ona ‘bugün alt rafı yapman gerekiyor’ diyeceğim ve tabii ki, akşamları eve döndüğümde, tamam olurdu!”
- Çocuğunuzun öğrenme yöntemini anlayın (görsel, işitsel, kinestetik)
Tüm çocuklar farklı şekillerde öğrenir . Bazı çocuklar, gördüklerinde bilgiyi kolayca işleyebilir, bazıları duyduğunda, bazıları da pratik bilgisine sahip olduğunda ve ona dokunabilir.
Çocuğunuzun hangi kategoriye girdiğini anlamak önemlidir, çünkü bu daha çok bilgiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olacak ve öğrenmenin kısa vadeli olmaktan daha uzun sürecek olmasıdır.
Görsel – Görsel olan çocuklar, bilgileri görebildiklerinde daha iyi anlarlar. Bu durumda, çocuğun bilgileri okumasına ve yazmasına izin verilirse, daha iyi konsantre olabilir.
Flash kartlar yapma – Çocuğunuz yazım ve hatta kavramlar öğreniyorsa, küçük kartların üzerine yazmak ve bunları tekrar tekrar göstermek, bu kavramları daha hızlı anlamasını ve öğrenmesini sağlar.
Bazı çocuklar için çizim, materyali daha iyi görselleştirmeye yardımcı olabilir.
Çizim – Çocuğa okuduğu şeyi çizmesini istemek de materyali daha iyi görmesine yardımcı olabilir. Bunun bir avantajı da ince motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olmasıdır.
Genelde, çocuklarımızın okurken karalama yaptıklarını ve dikkatlerinin dağıldığını sandıklarını görüyoruz, ancak gerçekte olan şey karalamalar onların bu noktada ne çalıştıklarını hatırlamalarına yardımcı oluyor ve böylece daha sonraki bir aşamada hatırlamak kolaylaşıyor.
İşitsel – Bilgiyi duyduklarında daha iyi öğrenen çocuklar doğada işitseldir.
Yüksek sesle okuma – Doğada işitsel olan çocuklar, materyali yüksek sesle okuyarak veya okuyan bir başkasını dinleyerek daha iyi öğrenirler. Bu bağlamda, sesli kitapları ciltsiz kitaplardan daha yararlı bulabilirler.
Müzik – Müzik dinlemek, bu çocukların çalışmalardaki yoğunluğunu arttırmasına da yardımcı olabilir.
Kinestetik – Kinestetik olan çocukların konuyu daha iyi anlamak ve işlemek için konusuna dokunma ve hissetme ihtiyacı vardır. Bu çocuklar için, pratik uygulamalarla öğrenme, sesli okumaktan veya yazmaktan daha yararlı olabilir.
“Çocuğum gezegenleri öğrenirken onu planetaryuma götürdüm ve eve döndüğümüzde birlikte oturduk, güneş sisteminin bir modelini yaptık ve renklendirdik. O zamandan beri gezegenlerin sırasını asla unutmadı ya da hangi gezegenlerin çaldığını vb. ”Diyor 5 yaşındaki Prakash’ın annesi Nina.
- Çocuğunuzu bir sonraki göreve hazırlayın
Bir sonraki görev için önceden hazırlanın. Çocuğunuz meşgul olduğunda, ona daha sonra ne yapması gerektiğini söyleyin, ancak durup yeni faaliyete başlayana kadar birkaç dakika bekleyin.
Bu, özellikle bir çocuk sevdiği ve yapmaktan hoşlandığı bir şeyi yapmakla meşgul olduğunda, çünkü yaptığı şeyi durdurma ve başka bir şeye başlama konusunda isteksizlik olacağı için yardımcı olur.
- Daha iyi konsantrasyon için kısa zaman hedefleri belirleyin
Daha iyi konsantrasyon için kısa zaman hedefleri belirleyin Hedefin tamamlanması için bir zaman sınırı belirleyin. Çalışıyorsa, belirli sayfaların yirmi dakika içinde yapılması gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Bir yetişkinin tamamen konsantre olması için ortalama sürenin yaklaşık 42 dakika olduğunu ve bu nedenle bir çocuğun konsantrasyon süresinin çok daha az olacağını unutmayın.
Bu nedenle, 15 dakika ila 20 dakika gibi daha kısa zaman sınırlarına sahip olmak akıllıca olacaktır.
Akılda tutulması gereken bir başka şey, bazı çocuklar zaman hedefleri altında gelişirken, diğer çocukların da baskı altında hissedebilecekleri ve endişeli hissedebilecekleri ve odaklarını kaybedebilecekleridir.
- Bir ödül sistemi kurun
Ödül sistemi Ödüllerin mutlaka çikolata veya oyuncak gibi simgeler olması gerekmez.
Aynı zamanda övgü veya daha fazla çalışma şeklinde olabilirler!
7 yaşındaki Mansi’nin annesi Anushka, “Kızım matematik problemlerini çözmeyi seviyor, böylelikle nefret ettiği Hintçe’yi öğrenmenin bir ödülü olarak, bir miktar meblağ yapmasına izin veriyorum” dedi.
Bu, konsantrasyonun artmasına ve artmasına yardımcı olacağından emin misiniz?
- Dikkat dağıtıcı şeyler için zaman ayırın
Dikkat dağıtmak için zaman tanıyın Çocuklar doğal olarak enerjik ve coşkulu. Bir görev için zaman sınırı dolduktan sonra enerjilerini dışarı çıkarmalarına zaman vermek, aslında bir sonraki göreve daha iyi odaklanmalarına yardımcı olabilir!
Bu süre zarfında çocuğunuzun tamamen farklı bir şey yapması yardımcı olacaktır.
Örneğin, 8 yaşındaki Shifrah’ın büyükannesi Shantha, “Torunun hecelerini heceleyerek öğrettiğimde, bir ya da iki dakika boyunca evin etrafında koşmasına ya da kaymasına izin verdiğim bir zamanda 10 heceleme yapıyoruz. Bunun önümüzdeki 10 yazıma odaklanmasına yardımcı olduğunu buluyorum. ”
Fiziksel bir aktiviteyi zihinsel aktiviteye karıştırmanın çok etkili olduğunu bulur.
Enerjiyi boşaltmak için zaman vermek, çocukların bir sonraki göreve daha iyi odaklanmalarına yardımcı olabilir!
- Enerjiyi verimli kullanmak
Çocuğunuzun yüksek ve düşük enerji zamanına göre görevleri planlayın. Bazı çocuklar sabahları yüksek, bazıları akşamları yüksek enerjiye sahiptir.
Bu süre zarfında çalışmak ya da aktivite yapmak çocuğunuzun eldeki işe daha iyi odaklanmasına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzu, yüksek enerji süresi boyunca her zaman zorlu aktivitelere başlatın.
Enerji seviyeleri düşerken, her zaman daha hafif bir etkinliğe geçebilirsiniz.
Bu konsantrasyon gücünü artırmak için yardımcı olacaktır!
- Derin nefes almayı ve görüntülemeyi deneyin Çocuklarda konsantrasyonu iyileştirmek için basit gevşeme teknikleri kullanın.
Derin nefes alma gibi basit rahatlama tekniklerini pozitif görsel imgelemlerle birleştirmek, beynin yeni beceriler geliştirmesine veya öğrenmesine yardımcı olur.
Örneğin, bir çocuktan gözlerini kapatmasını ve sınıfta dikkatini verdiğini hayal edebilirsiniz.
Hayallerinde, ne görebilir?
Ne duyabiliyor? Onu ne rahatsız ediyor?
Ayrıca, dikkat dağıtıcı şeylerle nasıl ilgileneceğini hayal etmesini isteyebilirsiniz.
Bunu açıkça görebildikten sonra, okuldaki davranışının da değiştiğini göreceksiniz!
Sonuç
Herhangi bir beceri gibi, konsantrasyon da geliştirilebilir ve otomatik hale getirilebilir. İşin püf noktası tutarlı olmaktır.
Bu konsantrasyon ipuçlarını arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmayı unutmayın. Çocuklarda konsantrasyon gücünü nasıl artıracağımıza dair bir noktayı kaçırdık mı? Aşağıdaki yorumlarda, sizin ve çocuğunuz için en iyi hangisinin işe yaradığını bize bildirin.
Yorumlar
This sort of clever work and coverage! Keep up the very
good works guys I've included you guys to our blogroll.